Logo

Inspiratie

Mooie verhalen uit het vak, gouden tips en inspirerende ideeën: Koks voor Koks deelt ze graag! Heb jij ook een gouden tip, gaaf recept of iets wat je moet delen? Laat het ons weten!

IK WIL MIJN INSPIRATIE DELEN

Een interview met Sem Grotenhuis

Onze volgende [CHEFS TALK] vuren we af met Sem Grotenhuis (33 jaar) en al 3 jaar chef kok van Brasserie lounge Floor in Epe, op de prachtige Veluwe. Hiervoor heeft hij voor diverse andere mooie bedrijven gewerkt. Brasserie Lounge Floor richt zich op de bourgondische keuken met Europese invloeden. Sterke punt is dat ze zich onderscheiden van andere restaurants in de buurt. Hierdoor blijft het werk elke dag een uitdaging.

 

Ik vroeg Sem waar zijn liefde voor koken vandaan komt. Sem verteld: “Als jong jochie van 8 jaar stond ik bij mijn oma in de keuken en mocht ik met allerlei dingen helpen zoals kroketten maken, oliebollen en appelflappen bakken, groentes inleggen enz. Eigenlijk was het voor mij toen al duidelijk dat ik kok wilde worden.”

 

Inspiratie haalt Sem vanuit Social media, uit zijn collectie kookboeken (bijna 100), maar krijgt ook inspiratie van collega’s. Er wordt in de keuken veel met elkaar overlegd. De huidige trend zijn groentes en daar werkt Sem ook veel mee. Zijn eerste leerbedrijf had een grote groentetuin naast het restaurant waar hij elke dag zijn ogen uitkeek. Daar is zijn liefde om te koken met groentes ontstaan en dat is altijd zo gebleven.

Toen ik hem vroeg wat nu een goede chef maakt antwoordde Sem: “Dat zijn heel veel dingen denk ik, maar als jij andere mensen kan inspireren waardoor ze groeien en veel van je kunnen leren, dan zullen ze ook beter in hun vak worden. Daarnaast moet je natuurlijk ook wel lekker kunnen koken en je keuken kunnen organiseren.”

 

Een echte signature dish heeft Sem niet, maar hij heeft bij diverse restaurants zijn dessert met verschillende variaties van rode biet met chocolade op de kaart gehad. Qua ontwikkeling blijft hij bij door veel te overleggen, te lezen en nieuwe dingen uit te proberen. Hij probeert zo min mogelijk dezelfde gerechten terug te laten komen.

IMG_20190716_092148_146

“Waar zie je jezelf over 10 jaar” vroeg ik Sem. “Dat is best lastig te beantwoorden. Ik heb altijd geroepen dat ik ooit mijn eigen restaurant zou willen, maar zoals het nu gaat bij brasserie Floor vind ik het ook prima. Ik kan daar goed mijn creativiteit kwijt en het werk is altijd weer een nieuwe uitdaging. Weet je, ik laat mezelf gewoon verrassen over 10 jaar.”

Sem’s motto: “Geniet van alles wat je doet.”

Jongeren die nu starten in de horeca zou hij mee willen geven dat het niet makkelijk gaat zijn. Het is een harde wereld waar je snel op zou kunnen geven. Ga gewoon door, probeer je te onderscheiden want het is een prachtig vak vol met uitdagingen!

IMG_20190901_142344_344
IMG_20190628_234904_270
IMG_20181012_001913
IMG_20190906_165435_070

Lees meer inspirerende verhalen en interviews:

Casper

Een interview met Casper Bosman

Onze eerste [CHEFS TALK] vuren we af met Casper Bosman (50 jaar), sinds anderhalf jaar woonachtig in Didam en zes jaar werkzaam voor Koks voor Koks. Heeft de opleiding SVH (primair/voortgezet) afgerond en studie voor banketbakker en leermeester. Vanaf zijn 8e was het voor Casper al duidelijk dat hij kok wilde worden en heeft er alles aan gedaan om dat te behalen.